Shampoo-ingrediënten. Een Etiket Lezen?

Hoe Het Etiket Op Een Shampoofles Te Lezen En Het Daadwerkelijk Te Begrijpen?

Stelt u zich eens voor: u zoekt shampoo in de dichtstbijzijnde winkel bij u in de buurt. U wilt iets nieuws proberen, dus u pakt de flessen die u het interessantst lijken, leest hun etiketten en neemt vervolgens een weloverwogen beslissing over welke het beste voor u is.

Klinkt niet bekend? Dat komt waarschijnlijk omdat de etiketten op shampooflessen zo moeilijk te begrijpen zijn dat ze net zo goed in code kunnen worden geschreven. Maar dat betekent niet dat u niet de moeite moet nemen om ze te lezen – dat zou betekenen dat u waardevolle informatie misloopt over wat u op uw hoofd gaat zetten.

Deze gids helpt u de etiketten op shampooflessen te begrijpen zonder dat u elke chemische stof hoeft te onthouden.

Wacht, Waarom Zou Ik De Moeite Nemen Om Een Shampoo-etiket Te Lezen?

Als je dit artikel leest, weet je waarschijnlijk al dat het de moeite waard is om je druk te maken over de producten die je gebruikt, maar het is nuttig om onszelf eraan te herinneren waarom dat zo belangrijk is. In de meeste gevallen geldt: hoe hoger de kwaliteit van de producten die u in uw haar doet, hoe beter uw haar eruit zal zien. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle shampoos gelijk zijn.

Dus hoe onderscheid je een kwaliteitsshampoo van een niet zo geweldige shampoo? Natuurlijk moet je het etiket lezen! Je moet weten welke ingrediënten veilig zijn voor je haar en welke niet. Laten we beginnen.

Oké, Maar Kunnen We Beginnen Met De Basis?

Ja! Je vindt veel informatie rond een shampoofles, inclusief het merk dat het maakt, instructies voor het gebruik en hoeveel het weegt. Als u snel wilt bepalen of deze shampoofles geschikt voor u is, wilt u de rest overslaan. Het heet de INCI-lijst.

INCI staat voor International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. Dit klinkt misschien vreemd, maar het is de INCI-lijst die je op bijna elk cosmetisch product terugvindt. Het is de lange lijst met ingrediënten in kleine lettertjes. Omdat het voor verschillende merken verwarrend kan zijn om verschillende namen voor hetzelfde ingrediënt te gebruiken, vereist de FDA dat ze worden geïdentificeerd met behulp van standaardnamen in de cosmetica-industrie.

Hoewel deze wetenschappelijke namen op het eerste gezicht misschien intimiderend lijken, hoeft u niet alles te weten. Dat komt omdat de ingrediënten ook in een specifieke volgorde moeten worden vermeld. Het hoofdingrediënt van het product is altijd het eerste. Het ene daarna is het op één na grootste ingrediënt, enzovoort, totdat we bij de dingen komen die slechts 1% of minder van de formule zijn (die ingrediënten kunnen in elke volgorde worden vermeld).

Dit betekent dat u de betekenissen en basistermen van de eerste paar termen op de lijst moet kennen om de inhoud van de fles te begrijpen. De meeste shampoos gebruiken dezelfde ingrediënten om hun producten te maken, dus je hoeft maar een paar termen te kennen. Laten we ze eens bekijken.

Welke Ingrediënten Zitten Er In De Meeste Shampoos?

Vervoermiddelen

Dragers staan meestal bovenaan een INCI-lijst. Ze helpen de actieve ingrediënten te doen wat ze moeten doen. Dragers zijn ruimteschepen als de actieve ingrediënten astronauten zijn. Aqua is het meest gebruikte draagmiddel, maar je noemt het vaak gewoon water.

Sommige shampoos bevatten alcohol als drager, naast of in plaats daarvan. Houd er rekening mee dat sommige soorten alcohol je haar kunnen uitdrogen, zoals ethanol, propanol, propylalcohol en isopropylalcohol. Zogenaamde vetalcoholen, die een andere chemische samenstelling hebben, zijn juist goed voor je haar. Deze omvatten cetylalcohol en cetylalcohol.

Oppervlakteactieve Stoffen

Meestal is het tweede ingrediënt dat u op de lijst vindt een oppervlakteactieve stof. Oppervlakteactieve stoffen maken shampoos effectief in hun belangrijkste taak: het reinigen van je haar. Deze wasmiddelen zijn eigenlijk zepen die ervoor zorgen dat je haar schoon en zacht aanvoelt.

De meest voorkomende oppervlakteactieve stoffen zijn, in volgorde van mild tot sterk, ammoniumsulfaat en ammoniumlaurylsulfaat. Sommige van deze termen ken je misschien wel. Sulfaten hebben de laatste jaren een slechte reputatie voor het drogen van haar.

Alle oppervlakteactieve stoffen drogen het haar uit omdat zeep olie uit je haar haalt. Als je geen fan bent van sulfaten, er zijn sulfaatvrije shampoos beschikbaar, maar houd er rekening mee dat dergelijke shampoos meestal nog meer bevatten van de oppervlakteactieve stof waarmee ze sulfaat vervangen om dat allerbelangrijkste schuim te verkrijgen. Sulfaten kunnen worden vermeden door zeep te gebruiken die meer droog is.

Verzachtende Middelen

Om de uitdrogende effecten van oppervlakteactieve stoffen tegen te gaan, kunnen verzachtende middelen worden gebruikt. Verzachtende middelen kunnen je haar beschermen tegen de uitdrogende effecten van zeepachtige middelen. Ze helpen ook om je haarlokken te smeren om schadelijke wrijving te verminderen en je manen er over het algemeen glanzender uit te laten zien. Plantaardige oliën, panthenol en aloë vera zijn enkele voorbeelden van verzachtende middelen.

Een soort verzachtend middel dat veel aandacht heeft gekregen, zijn siliconen. Siliconen, kunstmatige ingrediënten die de haarschubben verzegelen om kroezen te verminderen en glans te vergroten, staan bekend als siliconen. Hoewel siliconen geen natuurlijke ingrediënten zijn, vermijden sommige mensen ze omdat ze er niet natuurlijk uitzien. Anderen vinden siliconen essentieel voor hun glans. De meest voorkomende siliconen die je in shampoo vindt, is dimethicon.

Conserveermiddelen

Conserveringsmiddelen worden gebruikt om de groei en verspreiding van gevaarlijke (en zeer schadelijke) bacteriën zoals schimmels te voorkomen. Dit is een aanzienlijk risico wanneer uw formule voornamelijk uit water bestaat. Shampoos en voedingsmiddelen gebruiken beide conserveermiddelen zoals kaliumsorbaat of natriumbenzoaat.

Parabenen, kleurloze, smaakloze en geurloze conserveermiddelen, zijn te vinden in veel cosmetica. Ze zijn ook een ander controversieel ingrediënt omdat sommige wetenschappers denken dat ze in verband kunnen worden gebracht met borstkanker. Parabenen zijn aangetroffen in kankerweefsel, maar ook in andere delen. Het komt erop neer dat er niet genoeg onderzoek is gedaan om definitief te bewijzen dat parabenen op je hoofd daadwerkelijk kanker kunnen veroorzaken.

Mogelijk ziet u parabenen zoals butylparaben en ethylparaben op etiketten.

Welke Ingrediënten Zijn Goed Voor Mijn Haar?

Je hebt nu inzicht in de verschillende ingrediënten in shampoos. Nu wil je door die labels kunnen bladeren en bepalen welke ingrediënten het belangrijkst zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de beste ingrediënten voor je haar variëren, afhankelijk van het soort haar dat je hebt. Deze ingrediënten zijn ideaal voor mannen die dikker haar en gezonder uitziend haar willen.

Welke Ingrediënten Zijn Slecht Voor Mijn Haar?

Nogmaals, het antwoord hierop zal van persoon tot persoon verschillen, maar het is bekend dat bepaalde ingrediënten negatieve effecten hebben. We hebben deze lijst gekozen omdat bewezen is dat ze schadelijk zijn, niet alleen omdat ze niet natuurlijk zijn:

  • koolteerkleurstoffen (kunnen zich ophopen en kanker veroorzaken)
  • DMDM hydantoïne (kan formaldehyde afgeven)
  • imidazolidinyl (kan huid en ogen irriteren)
  • Parabenen (kan kanker veroorzaken)
  • Ftalaten (kunnen leiden tot een breed scala aan gezondheidsproblemen op de lange termijn)
  • triethanolamine (kan bij hoge concentraties irritatie veroorzaken)

Als je eenmaal een goed idee hebt welke ingrediënten wat doen, is het tijd om de puntjes tussen de informatie op het etiket en je eigen ervaring te leggen. Maar zelfs als je de namen van elk ingrediënt in shampoo hebt onthouden, zou je nog steeds niet precies weten welke shampoo het beste voor jou is.

Dat komt omdat weten wat een ingrediënt met het haar doet, je niet vertelt wat het met je haar doet. Om daar achter te komen, moet je verschillende soorten shampoo proberen, op de ingrediënten letten en kijken wat je haar het lekkerst vindt.

De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. U mag niet vertrouwen op de inhoud van dit artikel voor specifiek medisch advies. Als u vragen of opmerkingen heeft, neem dan contact op met uw arts.